Wat houdt NDAA compliance in?

 

 

De National Defense Authorization Act (NDAA) is een verzamelnaam voor een reeks aan wetten in de Verenigde Staten van Amerika. De overheid heeft daar in 2019 wetsartikel aangenomen welke verbiedt om bepaalde Chinese producten te gebruiken voor overheid, defensie en strategische doeleinden. De lijst zal in de toekomst van tijd tot tijd aangepast worden en veranderen, maar op dit moment zijn er onder andere deze bekende merken in terug te vinden:  Hikvision, Dahua, ZTE, Huawei, Hytera en Hisilicon. Deze wet is vanaf 2021 actief geworden en hierdoor is het vrijwel onmogelijk om dergelijke producten toe te passen binnen overheidsprojecten. Dit is ook van toepassing op de vele OEM varianten die geproduceerd worden door deze merken. Ten gronde van deze wetgeving zijn er met name grote zorgen over de data en privacy veiligheid van deze producten, deze lijken ook binnen de Europese grenzen steeds meer gehoor te krijgen.

 

 

Wat betekent dit voor beveiligingsinstallateurs en systeem integratoren?

 

Als je ooit bewakingsapparatuur voor overheidsinstellingen hebt geĆÆnstalleerd, dan weet je dat er altijd een extra hoeveelheid planning nodig is. Met de nieuwe NDAA vereisten is er een extra stukje zorg bij betrokken, met name bij het kiezen van de juiste beveiligingscamera's en recorders die voldoen aan de NDAA. Kortom, als je beveiligingscamera's installeert in een overheidsgebouw, of een opdracht die door de overheid wordt gefinanciĆ«erd, wordt er veel gevraagd om apparatuur die voldoet aan de NDAA kwalificatie. Producten die hieraan voldoen bevatten geen componenten van fabrikanten die op een lijst staan van geweigerde fabrikanten.

 

NDAA Compliant

 

Door het verbod op deze merken is er een term ontstaan in de markt, namelijk NDAA compliant. De producten van het merk UNV (Uniview) en TPV zijn volledige NDAA compliant gecertificeerd. Hiermee bevestigt de fabrikant dat de producten niet afkomstig zijn of onderdelen bevatten van de door de NDAA ban betrokken bedrijven zoals hierboven vermeld. Ook binnen de Europese grenzen, en met name in projecten voor overheden, neemt de vraag naar dergelijke producten alsmaar toe.